All fields are required.

Close Appointment form
IoannaPavlou

Ολιστικη Ιατρικη

Πολλοί  πιστεύουν πως ο ολιστικός μαιευτήρας – γυναικολόγος είναι κάποιος που δεν δίνει φάρμακα και δεν χειρουργεί καθόλου, μα χρησιμοποιεί μόνο «ματζούνια», διαλογισμό, φυλακτά, κρυστάλλους ή αποκλειστικά διαφορετικούς τρόπους θεραπείας σε σχέση με την επίσημη ιατρική κοινότητα. Πόσο πολύ απέχει από την πραγματικότητα!
Σε αντίθεση, αρκετές ήταν οι φορές που βρέθηκα αντιμέτωπη, στην καριέρα μου, με γυναίκες που έφυγαν απογοητευμένες γιατί επιβεβαίωσα όσα είχαν ακούσει από τον γυναικολόγο τους, για την περίπτωσή τους: υπήρχε ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.
Ας δούμε τα γεγονότα από την ρίζα τους.
Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ. /1946) η Υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».
Με απλά λόγια: η Υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει την φυσική, συναισθηματική, νοητική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση του ανθρώπου.
Οι αποκλειστικά «εναλλακτικοί»
Πιστεύουν πως η θεραπεία πρέπει να απευθύνεται σε όλον τον οργανισμό και όχι μόνο στην τοπική εκδήλωση της ασθένειας.
Στόχος τους είναι η αποτοξίνωση του οργανισμού και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού έτσι ώστε να προαχθεί η ικανότητά του για αυτοίαση.
Χρησιμοποιούν φυσικούς τρόπους (smooth and gently) για να θεραπεύσουν.
Τι διαφορετικό σε αυτά βλέπει ένας θεράπων ιατρός ο οποίος λειτούργημά του έχει την ΙΑΣΗ του ατόμου και όχι την συμπτωματική του θεραπεία;
Ίσως φαίνονται περίπλοκα όλα αυτά.
Ας βοηθήσω την σκέψη σας με ένα πολύ απλό παράδειγμα που αντιμετωπίζει, καθημερινά, στο ιατρείο του ο γυναικολόγος:
Η γυναίκα που παρουσιάζει οξεία κολπίτιδα, θα αντιμετωπιστεί με χημικά φαρμακευτικά σκευάσματα, πρώτον για να ανακουφιστεί και δεύτερον να εξαφανιστεί από τον κόλπο η ύπαρξη μικροβίων ή μυκήτων. Με μια διαφορετική αντιμετώπιση θα ταλαιπωρηθεί για αρκετό καιρό.
Εάν όμως υποτροπιάζει (δηλαδή, το παθαίνει συχνά) θα πρέπει να διερευνηθεί το αίτιο.
Μπορεί να ευθύνεται το γεγονός της μανίας για υπερβολή στην καθαριότητα, η οποία και οδηγεί στην διαταραχή της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας, αφορμή για υπερανάπτυξη μικροβίων ή μυκήτων.
Μπορεί να ευθύνονται ασθένειες για τις οποίες λαμβάνει ήδη φαρμακευτική αγωγή που  με την σειρά τους οδηγούν στην διαταρχή της κολπικής χλωρίδας.
Μπορεί να οφείλεται σε πιθανή ασυμπτωματική φλεγμονή, κάπου, στο γεννητικό σύστημα του συντρόφου και μέσω της επαφής δημιουργείται η αναμόλυνση.
Μπορεί να οφείλεται στην διατροφή.
Μπορεί να οφείλεται σε διέγερση της γυναίκας κατά την σεξουαλική επαφή και επανειλημένη αναστολή της κορύφωσής της.
Ή, άλλο  - για οικονομία, δεν αναφέρονται όλοι οι λόγοι.
Αντιλαμβάνεστε πως όλα αυτά δεν απαιτούν - απαραίτητα - χημική φαρμακευτική αγωγή, αλλά άλλου είδους προσέγγιση προς επίλυση του επαναλαμβανόμενου προβλήματος το οποίο ταλαιπωρεί, κάποιες φορές για μεγάλο χρονικό διάστημα, την γυναίκα.
Ο ολιστικός γυναικολόγος ( δηλ. ο θεράπων ιατρός) δεν θεραπεύει μόνον το σύμπτωμα (φαγούρα – τσούκτσιμο – πόνος κατά την επαφή). Κάνει εξονυχιστικές ερωτήσεις, ακούει με προσοχή την γυναίκα, η οποία σε αυτά που θα πει, θα του δώσει τις ενδείξεις για την βασική αιτία αλλά και θα του παρουσιάσει την ιδιοσυγκρασία της.
Ο ολιστικός γυναικολόγος ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία της γυναίκας, την πρόθεση προς συμμόρφωση της ιδίας στις υποδείξεις του και την βασική αίτία ( ενδογενή ή εξωγενή) θα δώσει την λύση στο επαναλλαμβανόμενο πρόβλημα αντιμετωπίζοντάς την σφαιρικά ως άτομο αλλά και σε σχέση με τον σύντροφό της.
Με άλλα λόγια, ένας ολιστικός γυναικολόγος χαρακτηρίζεται κυρίως από το "ανοικτό" μυαλό έτσι ώστε κάθε φορά να είναι σε θέση να αντιληφθεί και να κατανοήσει την μοναδικότητα της γυναίκας ώστε να καταφέρει να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του, σε όλα τα πεδία, για το συμφέρον αυτής - με την λιγότερο επιβαρυντική για τον οργανισμό θεραπεία και ταυτόχρονα την πιο αποτελεσματική.
Δεν θεραπεύει την ασθένεια και τα συμπτώματά της μόνον. Θεραπεύει το άτομο και υποδεικνύει αλλαγές στην συμπεριφορά, τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί στην ζωή.