All fields are required.

Close Appointment form
IoannaPavlou

Άρθρα

Αργά ή γρήγορα, τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το «πρόβλημα» της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Δηλαδή ό,τι αφορά τις σχέσεις των δύο φύλλων.  

Η λέξη SEX σημαίνει αυτό ακριβώς στα Λατινικά: το φύλλο. Χρησιμοποιείται 1) για την απόδοση της έννοιας της βιολογικής ταυτότητας: αρσενικό-θηλυκό 2) ως απόδοση της έννοιας: έλξη των δύο φύλλων 3) επικοινωνία ανάμεσα στα δύο φύλλα, που είναι ταυτόσημη της λέξεως «συνουσία» και κατ’ επέκταση περικλείει την εγκυμοσύνη και την γέννηση.

Η  Σεξολογία ως επιστήμη που ασχολείται με όλα αυτά,  είτε ενημερωτικά είτε συμβουλευτικά ή και θεραπευτικά ακόμα, δημιουργήθηκε από τις ανάγκες της εποχής μας. Οι νευροψυχίατροι  και οι ψυχολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά ό,τι δεν πρόφτασε να αντιμετωπίσει ο σεξολόγος.

Δυστυχώς το υπόβαθρο του παρελθόντος μεταλαμπαδεύτηκε  στην γενεά του παρόντος αποδίδοντας στη λέξη  SEX το βάρος της προστυχιάς, της αμαρτίας και γέμισε με άγχος, ενοχές και ταμπού τον άνθρωπο. Αποτέλεσμα;  Η κληροδότηση λαθών της ελλειπούς ή και ανύπαρκτης δικής μας σεξουαλικής αγωγής στα παιδιά που ακολουθούν. Σύγχυση, αβεβαιότης,  έλλειψη σωστού λεξιλογίου για απαντήσεις παιδιών κάθε ηλικίας που αθώα ρωτούν.

Αυτό δεν είναι και πολύ χαρούμενη εικόνα αλλά ούτε και απελπιστική. Το σεξ είναι μια απεριόριστη ευκαιρία, ως μια έκφραση της ικανότητας για ΑΓΑΠΗ.

Βρεθήκαμε εδώ γιατί νοιαζόμαστε για τα παιδιά μας. Θέλουμε να τους διδάξουμε πρώτα από όλα να δέχονται και να αγαπούν αυτό ακριβώς που είναι αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να αγαπούν τους άλλους και να είναι δέκτες αυτής της αγάπης. Με άλλα λόγια ενδιαφερόμαστε όχι μόνο για την φυσική ή πνευματική τους ανάπτυξη αλλά προ πάντων για την συναισθηματική .Για την πλήρη ισορροπία τους.

Ο χώρος που πρωτοδοκιμάζονται όλα τα συναισθήματα είναι το σπίτι. Πολύ νωρίς τα .παιδιά ρωτούν. Δεν υπάρχει λόγος να μην τους απαντήσετε με την ΑΛΗΘΕΙΑ .Το πόσα θα πείτε και οι λέξεις που θα χρησιμοποιηθούν εξαρτώνται από τον τρόπο που θα τεθεί η ερώτηση (ανάλογα με την ηλικία του). Οι ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά για το sex είναι κάτι το φυσιολογικό όπως όταν ρωτούν για τα μάτια ή για το πονεμένο δόντι.

Εάν κάνετε το λάθος και στο δίχρονο παιδί σας πείτε την γνωστή ιστορία με τον πελαργό, θα σας πιστέψει γιατί σας έχει εμπιστοσύνη. Όμως η ανάπτυξη του παιδιού συνεχίζεται. Και στην κατάλληλη στιγμή έχουμε καινούργιες ερωτήσεις .΄Η και τις ίδιες. Να είστε σίγουροι ότι ο μύθος με στοιχεία βιολογίας φέρνει σύγχυση και αργά ή γρήγορα σύγκρουση. Εσωτερική σύγκρουση που είναι αναπόφευκτη για το ίδιο το παιδί. Θα δείτε να εξαφανίζεται κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στο πρόσωπό σας. Η συνέχεια γνωστή: στον τομέα αυτόν θα σας αναπληρώσουν άλλοι απρόσκλητοι παιδαγωγοί με μη προβλεπόμενες συνέχειες.

Εάν κάνετε το άλλο λάθος, αυτό της αλλαγής της κουβέντας ή «θα στο πω όταν μεγαλώσεις», το παιδί διαισθάνεται πως δεν μπορεί να μιλά κανείς ελεύθερα  για τέτοια πράγματα. Και συμπεραίνει πως εδώ κρύβεται κάτι το ασυνήθιστο, κάτι που είναι δυσάρεστο, άσχημο ή «ανήθικο» όπως λένε οι μεγάλοι. Αργότερα, μεγαλώνοντας ψάχνει στα  βιβλία, στις βιντεοκασέτες, στα πορνοπεριοδικά (κρυφά βέβαια). Ήδη το κακό όμως έχει γίνει στην ψυχολογία του παιδιού.

΄Όταν το παιδί σας καταφτάνει με μία ερώτηση, θέλει την αλήθεια Και πιο πολύ από αυτό θέλει να μάθει τι πιστεύετε και τι αισθάνεστε εσείς. Έρχεται σ’ εσάς  γιατί  σας εμπιστεύεται. Αν δεν σας εμπιστευόταν θα πήγαινε κάπου αλλού. Σας αγαπάει και θέλει να σας μοιάσει. Αυτό το αποδεικνύει εξωτερικά με το να σας αντιγράφει. Το ίδιο συμβαίνει και εσωτερικά. Η ίδια απομίμηση εκτείνεται και στην αόρατη περιοχή των συναισθημάτων.

Οι ερωτήσεις αυτές των παιδιών για τη σεξουαλικότητα γίνονται πολλές φορές κατά τρόπο περίεργο και μερικές φορές, για μας τους μεγάλους, είναι απίθανες εκπλήξεις, γιατί μας βρίσκουν απροετοίμαστους.
Για την επιτυχία αυτού του διαλόγου και τη σωστή χρησιμοποίηση των απαντήσεων, θα πρέπει πρώτα οι γονείς να αποβάλλουν κάθε δισταγμό και προκατάληψη και επιλέγοντας την καλύτερη μέθοδο συζήτησης, να μιλούν ελεύθερα, εντελώς φυσιολογικά, όπως θα μιλούσαν για ένα οποιοδήποτε άλλο ζήτημα.
Ναι, αλλά πώς επιτυγχάνεται αυτό; Πολύ συχνή η ερώτηση των γονέων: «πώς μπορώ να μιλήσω για το σεξ φυσιολογικά;» ή «Με ποιόν τρόπο μπορώ να κουβεντιάζω πιο άνετα με τα παιδιά μου;» Το μυστικό;
•  Να είστε καλοί ακροατές (είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε  τι ρωτάει το παιδί σας, την συγκεκριμένη στιγμή) και να απαντάτε ακριβώς σε αυτό.
•  Μεταδώστε του ό,τι νομίζετε πως ζητάει, όσο πιο ευθέως μπορείτε.
•  Ενθαρρύνετέ το να λέει και αυτό ό,τι νομίζει (επιτυγχάνεται αντιγυρίζοντας την ερώτηση: «και εσύ τι πιστεύεις;» )
•  Φέρτε την απάντησή σας στο επίπεδο των εμπειριών και της κατανόησης των παιδιών.
•  Να είστε ειλικρινείς και συνεπείς στη διάρκεια του χρόνου (παράδειγμα: χρησιμοποιώντας την περιγραφική εικόνα για την γονιμοποίηση- ως απάντηση σε τρίχρονο παιδί- « το πουλάκι έβαλε το σποράκι στη φωλίτσα», δεν έρχεστε σε σύγκρουση με την αλήθεια όταν κληθείτε αργότερα να απαντήσετε για την ίδια ερώτηση «το πέος εισχωρεί στον κόλπο και τα σπερματοζωάρια ανεβαίνουν μέσω της μήτρας για να συναντήσουν το ωάριο» )
•  Να  έχετε προετοιμαστεί και οι δύο γονείς .Όχι διαφορετικές απαντήσεις (πελαργός-γιατρός) ναι στις διαφορετικές απόψεις (βγήκες από την κοιλίτσα της μαμάς-βγήκες από  τη φωλίτσα  ανάμεσα στους μηρούς .Και τα δύο σωστά, αναφερόμενοι στην ύπαρξη της καισαρικής τομής και του φυσιολογικού τοκετού.)
•  Να είστε ο εαυτός σας. Δεν είναι ανάγκη να προσποιηθείτε τους αλάνθαστους, σοφούς παντογνώστες. Έτσι και αλλιώς ,αργά ή γρήγορα το παιδί θα ανακαλύψει πως δεν έχετε πάντα δίκιο.
•  Να θυμάστε πάντοτε: το παιδί από κάθε συζήτηση θα κερδίσει μόνον τόσα, όσα είναι προετοιμασμένο να πάρει, στη δεδομένη στιγμή.