All fields are required.

Close Appointment form
IoannaPavlou

Θεματικη Σεξουαλικης Διαπαιδαγωγησης

 


 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ
(για όσους προτιμούν να ξεφυλλίζουν ένα βιβλίο, αντί του browser)


    Η περιπέτεια του σπερμούλη   Xavier Antomarchi  Εκδ. Ράππα
Παραμύθι για την γονιμότητα από την πρώτη παιδική ηλικία έως και την δική σας
    Πως ήρθα στον κόσμο  Peter Mayle  Εκδ. Χελιδόνι
Εσείς κρίνετε πότε θα το πρωτοπαρουσιάσετε στο παιδί σας, ανάλογα με το ενδιαφέρον του. Κείμενο και εικονογράφηση (σύμφωνα με την δική μου άποψη) έως 10 ετών.
    Τι μου συμβαίνει  Peter Mayle  Εκδ. «Νέα σύνορα» Λιβάνη Κατάλληλο 10 έως 14 ετών
    Ο Πιερ, η Ίντα  και το μικρούτσικο  των  Grethe Fagerstrom  και  Gunilla Hansson  Εκδ. Ηράκλειτος
Υπέροχο για όσους έχουν παιδί ή  παιδιά  έως 10 ετών και περιμένουν και άλλο.
  Ας μιλήσουμε για το ΣΕΞ  Robie H. Harris Εκδ. Πατάκη
Ακόμη και από τα 14. ( οπωσδήποτε  όμως πάνω από τα 16 )
    Το σώμα μας   Clair Rainer Εκδ.ΑΣΕ- χαρταετός                        
Το μοναδικό βιβλίο, από όσα έχουν  μεταφραστεί ως τώρα , γραμμένο με σοβαρότητα αλλά και χιούμορ, και  που στο κείμενό του αντιμετωπίζει  τόσο  τη διαδικασία της γέννησης όσο και τα γερατειά  με τον θάνατο. Σίγουρο για ηλικία πάνω από πέντε χρονών.
    Η Σεξουαλική ζωή  των Gilbert Tordjman και Claude Morand  Εκδ. Σμυρνιωτάκης
Μια υπέροχη σειρά (στα γαλλικά, γραμμένη από τον πρόεδρο της παγκόσμιας ένωσης Σεξολογίας ) για ηλικίες 3-5, 6-9, 10-13, 14-16. Δυστυχώς στα  ελληνικά έχουν μεταφραστεί μόνον τα πρώτα τρία  αλλά  θα βρείτε στα βιβλιοπωλεία  τα δύο: Για παιδιά  6-9 χρονών και για παιδιά 10-13 χρονών.
    Ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά και πώς να απαντήσετε.   Miriam  Stoppard Εκδ. Κεντηκελέν
Εξαιρετικά δομημένο βιβλίο για τον γονέα  ή παιδαγωγό γιατί υπάρχουν  παράλληλες απαντήσεις για ηλικίες 2-4, 4-6, 6-8, 8-11, ταυτόχρονα με θεωρητικές γνώσεις  για το τι μπορεί να κρύβετε πίσω από την ερώτηση των παιδιών σας έως και κατευθύνσεις  για τις απαντήσεις σας.
    Κουβεντιάζοντας για το σεξ με τα  μικρά μας παιδιά (βιβλίο πρώτο) - Κουβεντιάζοντας για το σεξ .με τα  παιδιά μας  της εφηβείας (βιβλίο δεύτερο)  June  Morris  Εκδ. Θυμάρι
Αποκλειστικά  για γονείς. Ανάλογα με τις ανάγκες των ηλικιών  που έχετε, διαβάζετε, μελετάτε (ώστε να μην σας πιάσουν αδιάβαστους), και εάν κρίνετε, διαβάζετε κάποια  κομμάτια  μαζί με τα παιδιά σας. Διαφορετικά,  περιμένετε να σας απευθύνουν την ερώτηση.  (Κάποτε θα σας την κάνουν. Δεν γλιτώνετε.)
  Εφηβεία, έρωτας και σεξουαλικότητα  (Βιβλίο για κορίτσια και ξεχωριστό για αγόρια)  των Irene Borten-Krivine και Diane Winaver  Εκδ. Σαββάλα
Δεν έχετε μιλήσει ποτέ για το σεξ με τα παιδιά σας γιατί δεν ξέρατε πώς; Μην πανικοβάλλεστε. Σε κάποια ευκαιρία μπορείτε να κάνετε ένα  υπέροχο δώρο στην/στον έφηβό σας. Υπάρχουν απαντήσεις για τα πάντα με τον τρόπο που θέλουν να τα ακούσουν οι έφηβοι
    Συζητώντας με τα παιδιά μας για τον έρωτα    των  Nicole Bacharan και  Dominique Simonnet  από την σειρά  «συζητώντας –  εξηγώντας από 11 ετών»  Εκδ. Μεταίχμιο, νεανικό.
Σε μυθιστορηματική αφήγηση, ερωταποκρίσεις των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Μπορεί να  είναι αρκετά ενδιαφέρον  για παιδιά που διαβάζουν.(Κατά την δική μου άποψη, για την ελληνική πραγματικότητα ,μετά τα 13. Εκτός και εάν έχετε ήδη συζητήσει με το παιδί σας τα πάντα γύρω από το σεξ στην ηλικία των 11 χρόνων.)
   Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας  του Χρήστου Μπουλώτη   Εκδ. Ελληνικά  γράμματα
Μια τρυφερή ιστορία που αν την διαβάσετε μαζί με το οχτάχρονο  παιδί σας μπορεί να γίνει εφαλτήριο για πολλές κουβέντες γύρω από την ΑΓΑΠΗ.
   Τα δυο ερωτευμένα ζαρκάδια  της Μάρως Λοΐζου   Εκδ. Πατάκη
Μια  ενδιαφέρουσα ιστορία  τόσο για παιδιά  προσχολικής ηλικίας  (με την προϋπόθεση ότι  θα το διαβάσετε εσείς δίνοντας την κατάλληλη βαρύτητα στις εικόνες), όσο και για  παιδιά σχολικής ηλικίας που διαβάζουν και γράφουν μόνα τους (Συνοδεύεται  από σελίδες ασκήσεων κατανόησης).
   Το βιβλίο της περιόδου   των  Karen και Jennifer Gravelle  Εκδ. Παπαδόπουλος
Για όσους γονείς έχουν κορίτσια, ένα υπέροχο δώρο γι’ αυτά , από την ηλικία  της προεφηβείας  ή έστω και καθυστερημένα  όταν παρουσιαστεί  η εμμηναρχή. Εξανλημένο, μα ψάχτε το. Αξίζει τον κόπο.
   Ο Φρόυντ για παιδιά   Louise Armstrong  Εκδ. Γράμματα
Για όλες τις ηλικίες από 7 ετών και πάνω. Διαβάστε το όμως πρώτα  εσείς.
   Αξίζεις την αγάπη  της Joanne Haynes-Klassen  Εκδ. Αρμονική ζωή
Απαραίτητο για τον καθένα μας που θέλει να δουλέψει με τον εαυτό του , αλλά προ πάντων σημαντικότατο βοήθημα για κάθε έφηβο που ψάχνει να  βρει την ταυτότητά του. Οι γονείς διαβάζοντάς το ξανά και ξανά  θα βρουν εκεί μέσα, επιχειρήματα  για σοβαρά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν  στη διάρκεια των «δύσκολων χρόνων» με τα παιδιά τους.
   Σχολείο για γονείς και για παιδιά  νηπιακής και  προσχολικής ηλικίας   των  Don Dinkmeyer και Gary Mckay  Εκδ. Θυμάρι
   Γονείς και έφηβοι  των  Don Dinkmeyer και Gary Mckay  Εκδ. Θυμάρι
   Μάθετε στα παιδιά σας  20 αξίες της ζωής.   Esteve  Pujol i Pons  Εκδ. Άγκυρα.
Τα προαναφερθέντα είναι ένας επιλεγμένος οδηγός ανάμεσα σε πλείστα άλλα με την  αντίστοιχη θεματική.
Η επιλογή έγινε με γνώμονα την παιδεία και την καλλιέργεια των Ελλήνων γονέων. Υπάρχουν αρκετά καλά βιβλία μεταφρασμένα στην Ελληνική αλλά, κατά την άποψή μου, απευθύνονται στο κοινό καταγωγής του συγγραφέα και όχι στον μέσο Έλληνα γονέα.


Μπορείτε ακόμα να μελετήσετε το εκπαιδευτικό λογισμικό για τη σεξουαλική αγωγή στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου με τίτλο: “Ο Ζώης και Ζωή-Μια νέα αρχή”, που μπορείτε να βρείτε στο www.tpe-education.com
Υπάρχει επίσης στο YouTube, η σειρά Το δέντρο της ζωής για παιδιά από 4 ετών, 30 βίντεο, https://www.youtube.com/watch?v=9YUzNQ07GsA&index=1&list=PL2A033A8632CF5B85