Η Ιστορία μου
Μελετώντας, το 1984, το μάθημα της Παθολογικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο στην Ιταλία, ανακάλυψα το μεγάλο μυστικό που κανείς καθηγητής δεν δίδασκε από καθέδρας: «το ανθρώπινο σώμα κατέχει εγγενώς την ικανότητα της αυτοΐασης. Όταν η ισορροπία διαταράσσεται, προκύπτει η ασθένεια». Το σοκ ήταν μεγάλο. Για ποιο λόγο σπούδαζα αυτό το είδος ιατρικής που δεν ελάμβανε υπ’ όψη της αυτή την μεγάλη αλήθεια;
Διαβάζοντας, όσα σκόρπια περισώθηκαν της ιατρικής που ασκούσε ο Ιπποκράτης, βρήκα ότι η αλήθεια ήταν γνωστή τότε. Στο πέρασμα των αιώνων ξεχάστηκε για να «ανακαλυφθεί» και πάλι από μερικούς «πρωτοπόρους» ερευνητές, τον 20ο αιώνα.
Παίρνοντας το πτυχίο, χρειαζόμουν χρήματα για να συνεχίσω την ειδικότητα της Γυναικολογίας με εξειδίκευση στον τομέα της εξωσωματικής. Οι συμπτώσεις της ζωής έφεραν στο δρόμο μου κάποιον Ιταλό που είχε μόλις χριστεί βιοενεργο-θεραπευτής (άγνωστη ιδιότητα για μένα τότε) από τη σχολή Zanatta. Για να πάρει κρατική άδεια λειτουργίας χρειαζόταν ένα γιατρό να παρακολουθεί την πορεία των ασθενών. Δέχτηκα ποιο πολύ από ερευνητική περιέργεια παρά για τα χρήματα. Στον ένα χρόνο της συνεργασίας μας (διέκοψα γιατί δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω χρονικά λόγω των πολλών εφημεριών στο νοσοκομείο) κατέγραψα περιστατικά ίασης ασθενειών που η ιατρική που σπούδασα κατατάσσει ως ψυχοσωματικά. Τίποτα περίεργο ως εδώ, δεδομένου ότι οι ασθενείς πίστευαν σ’ αυτόν. ΄Ένα περιστατικό όμως δημιούργησε ρήγματα και ερωτηματικά (τα οποία έμειναν αναπάντητα για πολλά χρόνια) στις μέχρι τότε γνώσεις μου: Σκολίωση Σπονδυλικής Στήλης έντονου βαθμού (με γωνία Cobb 50 μοιρών) αποκαταστάθηκε πλήρως σε 7 συνεδρίες επιβεβαιωμένη από ακτινολογικούς ελέγχους, πριν, κατά την διάρκεια και μετά.
Τα χρόνια πέρασαν εφαρμόζοντας όσο καλύτερα μπορούσα τα όσα διδάχτηκα στα ζευγάρια και τις γυναίκες που ζητούσαν τις γνώσεις μου. Το 1995 οδηγήθηκα σε πλήρη απώλεια στις 2 από τις 5 μου αισθήσεις: όσφρηση και γεύση.
Με δύο μωρά παιδιά η καθημερινότητα ήταν πολύ δύσκολη. Οι διαγνωστικές εξετάσεις με οδήγησαν σε αδιέξοδο. Καμία εμφανής, καταγράψιμη ή μετρήσιμη παθολογία. Οι συνάδελφοι ΩΡΛ συνέστησαν αγωγή κορτιζόνης για ένα χρόνο, με ουδεμία βεβαιότητα για το αποτέλεσμα.
Τότε ήταν που πήρα σοβαρά την σκέψη της εναλλακτικής προσέγγισης
για την αποκατάσταση των αισθήσεών μου. Θυμήθηκα την εμπειρία μου στην Ιταλία και άρχισα να ψάχνω κάποιον στην Ελλάδα που γνώριζε τον χειρισμό της βιοενέργειας. Μία φίλη σύστησε την Κα Έλενα Μπακάλοβα, με μεγάλη επιφύλαξη.
Στην πρώτη μας συνάντηση διέγνωσε έλλειψη αλάτων πυριτίου (Silica) – γεγονός επιβεβαιωμένο από συνάδελφο γιατρό που χειρίζεται τα άλατα Schoussler-. Σε 10 συνεδρίες όσφρηση και γεύση αποκαταστάθηκαν πλήρως. Έτσι γνώρισα τις ικανότητες της Κας Μπακάλοβα.
Αυτή η εμπειρία ήταν το λάκτισμα για μένα (στην κυριολεξία «κλωτσιά» ) ώστε να διευρυνθεί ο ορίζοντάς μου σε ό,τι έχει σχέση με την ΙΑΤΡΙΚΗ και το ΙΑΘΩ - ΙΑΘΕΙΗΝ. Τώρα ξέρω:
Η ιατρική όπως διδάσκεται στα πανεπιστήμιά μας δεν είναι πανάκεια και όσοι την εφαρμόζουμε δεν είμαστε θεοί. Υπάρχουν άλλα είδη με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας (άρα, της υγείας) μέσω των δικών τους δρόμων.
Ιπποκράτειος ιατρική (την αναζητούν σ’ εμάς όσοι κατάγονται από Ινδία (!) και απογοητεύονται με τα όσα συναντούν εδώ), ομοιοπαθητική, άλατα Schoussler, αγιουρβέδα, βελονισμός, ρεφλεξολογία, βιοενέργεια, ανθοϊάματα Μπάχ, αναδρομή μέσω ύπνωσης, οστεοπαθητική, ρόλφινγκ, για να αναφέρω μερικά είδη.
Συμπερασματικά, για να επιβιώσει η κλασσική ιατρική, ο κόσμος που την υπηρετεί καλείται να διευρύνει το γνωστικό του πεδίο. Ο αποκαλούμενος ΟΛΙΣΤΙΚΟΣ τρόπος προσέγγισης του ανθρώπου κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη συνείδηση του κόσμου.
Όσα προσφέρει η Κα Μπακάλοβα με τις γνώσεις της και τον μοναδικό της τρόπο, σίγουρα προκαλούν μειδίαμα στους σημερινούς ταγούς της ιατρικής στην Ελλάδα. Ό,τι δεν γνωρίζουμε και δεν καταλαβαίνουμε δεν είναι γελοίο ούτε άξιο περιφρόνησης. Παρακαλώ και προσκαλώ τους λειτουργούς και ερευνητές της ιατρικής, -όσοι από εμάς αμφιβάλλουν- να σκύψουμε στο φαινόμενο και να το μελετήσουμε.
Σίγουρα θα αποκομίσουμε οφέλη από το «πάντρεμα» των γνώσεων όλων των διαφορετικών ειδών προσέγγισης για την κατανόηση και θεραπεία της τέλειας μηχανής του ανθρώπινου σώματος.
Υπάρχει βέβαια και ένα μικρό ποσοστό επιστημόνων που οι ορίζοντές τους είναι ανοιχτοί και μελετούν τα φαινόμενα και τα αποτελέσματα του χειρισμού της βιοενέργειας. Γι’ αυτούς, είμαι σίγουρη ότι, η κατάθεση των γνώσεων της Κας Μπακάλοβα σε αυτό το εγχειρίδιο είναι θησαυρός. Άλλωστε στον πλανήτη μας υπάρχουν ήδη αρκετά ιατρικά κέντρα όπου οι γνώστες της κλασσικής ιατρικής χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα από την μελέτη της βιοενέργειας και συνεργάζονται πλήρως με τους βιοενεργοθεραπευτές με λαμπρά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς- όχι μόνον στην υγεία-. Γιατί όχι και στην ΄Ελλάδα;
Ας είναι αυτό ευχή και όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για τον άνω θρώσκοντα Άνθρωπο!
Μια καινούργια ιδέα στην αρχή καταδικάζεται ως γελοία,
Κατόπιν απορρίπτεται ως ασήμαντη
Και στο τέλος καταλήγει να γίνει κάτι που όλοι γνωρίζουμε.
William James
(Πρόλογος, εισαγωγικό κείμενο από την ιατρό, στο μοναδικό παγκοσμίως στο είδος του, βιβλίο που έγραψε η κ. Έλενα Μπακάλοβα με τίτλο:
«Βιοενεργειακή διαγνωστική Αυτοθεραπεία», εκδ. Μύρτος, 2005 - μεταφρασμένο και στην Αγγλική.)