All fields are required.

Close Appointment form
IoannaPavlou

Για τον ανδρα

«Όταν ο ξύλινος άνδρας αρχίσει να τραγουδάει,
Σηκώνεται η πέτρινη γυναίκα και χορεύει.»

Πόσα πολλά πράγματα δεν «λέει» αυτό το δίστιχο!
Είναι αυτονόητο πως δεν αναφέρεται σε μαγεμένους παραμυθένιους ήρωες, μα σε ολοζώντανους, καθημερινούς ανθρώπους, των οποίων ο συναισθηματικός κόσμος είναι «ξύλινος» ή «πέτρινος». Τότε, πώς είναι “ολοζώντανοι”; Είναι, απλά, βιολογικά ρομπότ.
Σας ξενίζει;
Αναρωτηθείτε για λίγο την καθημερινή μας ρουτίνα…
Το πρωί ξυπνάμε μηχανικά γιατί έχουμε να πάμε στη δουλειά (που είναι δουλεία, μιας και πάμε χωρίς χαρά). Πίνουμε μηχανικά τον καφέ μας, όσοι από εμάς έχουμε την συνήθεια, συνοδεύοντάς τον ή όχι από έναν αριθμό τσιγάρων. Καλημερίζουμε μηχανικά τους ανθρώπους γύρω μας, μπαίνουμε μηχανικά στον χώρο της εργασίας μας, τελειώνουμε μηχανικά την δουλειά – δουλεία μας, γυρίζουμε σπίτι και τρώμε μηχανικά και γρήγορα, χωρίς απόλαυση το φαγητό μας. Σαν καλοκουρδισμένα μηχανάκια πηγαίνουμε, όσοι από εμάς έχουμε ακόμα την μοναδική πολυτέλεια, για τον μεσημεριανό μας ύπνο, ξυπνάμε μηχανικά, μηχανικά κάνουμε κάποιες δραστηριότητες για να αποδείξουμε στους άλλους ποιοι είμαστε, το βράδυ μηχανικά καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση ή στο facebook κάνοντας αμέτρητα like σε «φίλους», όταν πάμε να ξαπλώσουμε μηχανικά κάνουμε sex και μηχανικά κοιμόμαστε… για να ξανα-αρχίσει μηχανικά η επόμενη μέρα μας.
Ευγενικά, όλο αυτό, αποκαλείται ρουτίνα.
Ειλικρινά, ονομάζεται «εικοσιτετράωρη επαναλαμβανόμενη μηχανική πράξη».

Πουθενά Ψυχή, ίχνος Δημιουργίας… και μπόλικη ψευδαίσθηση.
Πουθενά ο Εαυτός -χαμένος ή ξεχασμένος στα αζήτητα, η μία μάσκα να διαδέχεται την άλλη και ο ένας ρόλος να εναλλάσσεται με τον επόμενο.

Αυτό είναι το προφίλ όσων ανδρών με επισκέπτονται στο ιατρείο, για θέματα που αφορούν στην σεξουαλικότητα, ανεξαρτήτου ηλικίας, αναζητώντας την λύση, εάν είναι δυνατόν, σε μία και μοναδική επίσκεψη!
«Η οικονομική κρίση μας έφερε σ΄ αυτό το χάλι» λένε.
«Το αυτό συνέβαινε και πριν την οικονομική κρίση», απαντώ. Η οικονομική κρίση, όπως και ο πόλεμος, βγάζει στην επιφάνεια τον χειρότερο εαυτό μας.

Από την οποιαδήποτε κρίση στην Αυτογνωσία, ο δρόμος μακρύς και ο λιγότερο ταξιδεμένος!

Δεν είναι τυχαίο, ότι σε όποιες ομάδες συντονίζω, ο ανδρικός πληθυσμός είναι, ανέκαθεν, μόνον το 3 έως 5%.
Για να είμαι ειλικρινής, τα τελευταία χρόνια, μοιάζει κάτι να κινείται στις νεαρές ηλικίες. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Δειλά – δειλά  ξεφυτρώνουν ζευγάρια, που έρχονται μαζί. Είμαι πολύ χαρούμενη, που ο νέος συνοδεύει την σύντροφο στο ιατρείο αυτοβούλως και όχι κατόπιν δικού μου αιτήματος, όπως στο παρελθόν.  
Πεποίθησή μου είναι πως «μπορεί τα γεννητικά όργανα της γυναίκας να ανήκουν στο σώμα της, αλλά η “χρήση” γίνεται και από τους δύο συντρόφους». Απαραίτητη προϋπόθεση να αποκτήσουν την γνώση και οι δύο σύντροφοι, ώστε η σχέση τους να είναι αρμονική.
Και είμαι ακόμα πιο χαρούμενη τα τελευταία χρόνια, γιατί οι άνδρες ζητούν να είναι παρόντες στις ωδίνες και στον τοκετό, κατά την γέννηση των παιδιών τους. Όλο αυτό είναι ελπιδοφόρο.
Όμως δεν φτάνει. Ο καθένας μας χρειάζεται να καταλάβει τα τρία μέρη του όλου της Ύπαρξης, μέσα του: το κεφάλι, την καρδιά και το Είναι.
Το όραμά μου για τις νέες γενιές είναι: «ο άνθρωπος να λειτουργεί σε πλήρη ισορροπία και αρμονία, χωρίς εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στην λογική, το συναίσθημα και το Είναι, αλλά συμπληρώνοντας το ένα μέρος το άλλο, στο ενοποιητικό Όλον».
Κάθε άνθρωπος είναι ένας κόσμος από μόνος του. Αλλάζοντας το άτομο, αλλάζει ο κόσμος γύρω μας.
Για την αλλαγή, χρειάζονται Εμπιστοσύνη στον Εαυτό, Θάρρος και Υπευθυνότητα. Εδώ, χρησιμοποιώ τη λέξη “Υπευθυνότητα” με την έννοια της δυνατότητας να ανταποκρίνεται κάποιος. Γίνεται εφικτό, μόνον όταν “είμαι συνειδητός”.
Εάν κοιμάμαι βαθιά, πώς μπορώ να ανταποκριθώ; Το να είμαι υπεύθυνος σημαίνει να είμαι ξύπνιος, συν - ειδητός, να έχω πλήρη επί - γνωση. Τότε παύει η ρουτίνα. Παύει το ανελέητο βιο-ρομπότ να επαναλαμβάνει μηχανικά τις όποιες κινήσεις και Δημιουργώ στο μέτρο του εφικτού. Τότε κάνω Έρωτα και Ζω Ερωτευμένος με τη Ζωή!
Τότε είναι που η Ενέργεια, η οποία δίνει την Ζωή, κυλά απρόσκοπτα, με Χαρά και Υγιαίνουμε.

Τι πιο αρμονικό ένας ισορροπημένος άνδρας και μια ισορροπημένη γυναίκα να γίνονται ζευγάρι, και μέσα από την κινητήρια Δύναμη του Έρωτα να προεκτείνονται στη Συν – δημιουργία με το παιδί τους!
Αυτό είναι Πληρότητα.